Moi Drodzy,
Czas ogłosić wyniki konkursu, w którym można wygrać ''Moje greckie lato'' Isabelle Broom [recenzja- KLIK]
Wszystkim
uczestnikom konkursu dziękuję za udział, za ciekawe przepisy z kuchni greckiej oraz apetycznie wyglądające potrawy :)
Oto trzy zwycięskie zgłoszenia:
Ja osobiście uwielbiam
Tiropitakie, bo są proste do przygotowania i świetnie smakują na zimno i na
gorąco. Poznałam je podczas jednej z mojej podróży do Grecji, a w domu znalazłam
przepis w internecie. Tiropitakia to greckie pierożki z serem kozim. W Grecji
mają na nie specjalne ciasto, jednak w domu korzystam z jego odpowiednika -
ciasta francuskiego.
Składniki:
500 g ciasta
francuskiego
2 jajka
1/2 kostki (100 g)
masła
1 opakowanie (200 g) sera
feta
100 g sera koziego
2 ząbki czosnku
1/3 pęczka tymianku
sól
pieprz
Sposób
przygotowania:
Sery rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jajka ubijaj powoli mikserem, dodając mieszankę sera, czosnek i listki tymianku. W rondelku roztop masło. Rozwałkowane cienko ciasto pokrój w kwadraty o wymiarach ok. 6x6 cm. Ułóż je jeden na drugim i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły. Każdy kawałek smaruj roztopionym masłem, a na środku układaj farsz. Kwadraty sklejaj tak, by powstały trójkąty. Na blachę połóż pergamin i układaj pierożki. Każdy z nich posmaruj resztą masła. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 min.
Sery rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jajka ubijaj powoli mikserem, dodając mieszankę sera, czosnek i listki tymianku. W rondelku roztop masło. Rozwałkowane cienko ciasto pokrój w kwadraty o wymiarach ok. 6x6 cm. Ułóż je jeden na drugim i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły. Każdy kawałek smaruj roztopionym masłem, a na środku układaj farsz. Kwadraty sklejaj tak, by powstały trójkąty. Na blachę połóż pergamin i układaj pierożki. Każdy z nich posmaruj resztą masła. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 min.
Smacznego!!! ❤❤❤ Serdecznie polecam!!!
Julia Seni
Nie wiem czy jestem miłośniczką kuchni greckiej czy jakiejkolwiek innej.
Pewne jest natomiast to, że lubię smacznie zjeść. Taką smaczną potrawą są dla
mnie greckie placuszki z cukinii z żółtym serem o nazwie TIROKEFTEDES. U mnie w
domu zwane po prostu plackami z cukinii 🙂 Sposób ich wykonania jest prosty i
szybki, a efekt idealnie odzwierciedla powiedzenie " niebo w gębie".
Składniki:
3-4 młode cukinie(80 dag)
1 pęczek natki pietruszki
20 dkg ostrego żółtego sera
4 jajka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
6-8 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie i ser tarkujemy na dużych oczkach tarki, natkę i ząbki czosnku
drobno siekamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,
sól. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy łyżką i formujemy na
patelni małe placuszki. Smażymy na średnim ogniu na brązowy kolor z obu
stron.
Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie smakują z pomidorami w
śmietanie lub trzymając się kuchni greckiej do końca z sosem tzatziki
🙂
Pozdrawiam, Agnieszka Kamińska
Osobiście polecam jedną z najpopularniejszych greckich przystawek - sos tzatziki. Robiłam do pieczonych młodych ziemniaczków (połączenie idealne).
Składniki:
- 2 duże ogórki szklarniowe (albo podobną ilość gruntowych)
- 1 duży jogurt naturalny (niestety, nie jadłam w Polsce dobrego greckiego
jogurtu, więc używam gęstego od Bakomy)
- 1 duży ząbek czosnku (polskiego czosnku, bo intensywny)
- sól, pieprz, odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ogórki zetrzeć na tarce, posolić dość mocno (ja solę mocniej niż na mizerię, ale to kwestia gustu) i dać im puścić sok. W międzyczasie przecisnąć czosnek przez praskę. Ogórki mocno odcedzić (to punkt kluczowy- im bardziej się odcedzi ogórki, tym lepiej), dodać do nich czosnek i jogurt. Wymieszać. Najlepiej zrobić min. 2-3 godzinki przed podaniem, żeby smaki się przegryzły. Można polać odrobiną oliwy i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Ogórki zetrzeć na tarce, posolić dość mocno (ja solę mocniej niż na mizerię, ale to kwestia gustu) i dać im puścić sok. W międzyczasie przecisnąć czosnek przez praskę. Ogórki mocno odcedzić (to punkt kluczowy- im bardziej się odcedzi ogórki, tym lepiej), dodać do nich czosnek i jogurt. Wymieszać. Najlepiej zrobić min. 2-3 godzinki przed podaniem, żeby smaki się przegryzły. Można polać odrobiną oliwy i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Pozdrawiam cieplutko,
Weronika Korga
Nie wiem, jak Wy, ale ja zamierzam wypróbować powyższe przepisy :)
Gratuluję wszystkim laureatom.
I zrobiłam się głodna! Gratuluję!
OdpowiedzUsuńAle wygląda to wszystko smakowicie :D
OdpowiedzUsuńŚwietny konkurs, świetne przepisy! Super wpis! Zacznę od placuszków z cukinią :) s-a
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca i żołądka 😉 Życzę smacznego ☺
UsuńDziękuję! Na fotografii prezentują się świetnie! Przepis wpisuję do zeszytu kulinarnego :) i biorę się do dzieła!
Usuńs-a
Placuszki wyglądają wyśmienicie! Muszę kiedyś spróbować tego przepisu.
OdpowiedzUsuńGorąco do tego zachęcam. Przepyszne ☺
UsuńSmakowite gratulacje!
OdpowiedzUsuńDwa pierwsze przepisy z pewnością wypróbuje! Wygląda smakowicie :) Gratuluję!
OdpowiedzUsuńGratulacje ♥
OdpowiedzUsuńGratulacje ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję. Sos już miałam okazję próbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za docenienie moich placuszków. Mam nadzieję, że ci, którzy ich spróbują, będą równie zachwyceni jak ja ☺ Gratuluję pozostałym nagrodzonym ☺ Na pewno spróbuję zrobić trójkąty.
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda smacznie, gratulacje :)
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuńGratulacje
OdpowiedzUsuńbravo
OdpowiedzUsuńGratuluje :) jestem ciekawa jak to smakuje!
OdpowiedzUsuńGratuluję. Aż mi ślinka poleciała.
OdpowiedzUsuńGratuluję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie :)
Chętnie wypróbuję te pyszne przepisy :)
OdpowiedzUsuńPlacki z cukinii wypróbuję, uwielbiam cukinię:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis na placuszki. Gratulacje!
OdpowiedzUsuń